Ce sunt produsele Bio sau Eco?

Sunt produse in care cel puţin 95% dintre ingrediente sunt naturale sau de origine vegetală. Sunt utilizate compoziţii de parfumare 100% naturale si în mod garantat nu sunt conservate cu parabeni sau fenoxietanol. Nu conţin organisme modificate genetic, polietilenglicoli, silicon, coloranţi artificiali sau parfumuri de sinteză.

Ce semnificatie au pictogramele de pe produse?
certificat bio Produse certificate BIO. Cel putin 95% din ingredientele vegetale folosite sunt obtinute din culturi organice. 
Produse certificate ECO. Cel puţin 50% din ingredientele vegetale folosite sunt obtinute din culturi organice.

"No Animal Cruelty". Produse care nu au fost testate pe animale.

Poate fi declarată BIO o marcă de cosmetică ce nu are un brevet agreat de către autorităţi?

Există produse certificate de organisme independente, însă nu le recomandăm. Cosmeticele biologice e imperios necesar a obţine certificarea BIO sau ECO de la un organism de control care veghează asupra respectării caietelor de sarcini şi control al etichetelor BIO şi ECO. Numai acestea reprezintă garanţia calităţii şi permit recunoaşterea unei cosmetologii naturale autentice, limitarea abuzurilor de limbaj şi valorizarea produselor.

Produsele cosmetice BIO au în componenţă parfum de sinteză, coloranţi ori conservanţi?

A susţine că un produs BIO e total lipsit de coloranţi, conservanţi sau parfum de sinteză este exagerat şi nu mereu adevarat.

Ce trebuie să ştie potenţialul consumator de produse BIO despre parfumul de sinteză, coloranţi ori conservanţi?

În primul rând că pentru a fi produs BIO, trebuie să îndeplinească anumite criterii de compoziţie, care se regăsesc pe certificatul ce-l însoţeşte. Orice colorant şi parfum se impun a fi naturali, fiind excluse componente precum siliconii, parafinele, alte derivate de petrol.  Există produse precum unidozele sau compoziţiile 100% uleioase care, realmente pot fi lipsite de conservanţi. Cum rolul oricărui conservant este acela de a păstra produsul în timp, asigurându-i utilizarea cu încredere de către consumatori, în majoritatea produselor BIO există, aşadar, conservanţi. Ceea ce trebuie să urmărească un consumator e ca pe certificatul produsului să apară exclusiv conservanţi aflaţi pe lista Directivelor Europene care reglementează cosmeticele şi de către organismul certificator, precum Ecocert, care autorizează 5 conservanţi: alcoolul benzilic, acidul salicilic, acidul benzoic şi sarea sa de sodiu, acidul sorbic şi sarea sa de potasiu, acidul dehidroacetic. Oricare alţi conservanţi nonbiodegradabili, parabenii şi fenoxietanolul, sunt interzişi şi, ca atare, se impun a fi evitaţi.

Sunt folosite pesticide, îngrăşăminte de sinteză pentru cultura materiilor prime certificate BIO? Este garantat în vreun mod respectul faţă de mediul înconjurător?

Nicun produs BIO nu trebuie să conţină nici pesticide, nici îngrăşăminte de sinteză! Mai mult, îngrăşămintele naturale se impun a fi cele din listele oficiale autorizate, fără posibilitatea utilizări substitutelor, a derivatelor de orice tip. Produsele BIO constituie zero pericol pentru sănătate, certificând protejarea, grija şi respectul faţă de mediul înconjurător prin folosirea ambalajelor biodegradabile.

Aceste produse sunt testate pe animale?

Sub nicio formă! Testările produselor finale se fac pe culturi celulare şi pe voluntari, femei şi bărbaţi. Nici ingredientele de sorginte animalieră nu sunt utilizate în componenţa acestor produse, fireşte, cu excepţia mierii, a lanolinei şi a laptelui (materii prime produse de animale).

Care este diferenţa dintre un produs BIO şi unul natural?

Un cosmetic natural şi unul BIO pot avea aceleaşi ingrediente naturale si in aceeaşi cantitate. Diferenţa dintre ele este că la un produs BIO cel puţin 95% din ingredientele vegetale trebuie să fie certificate BIO, cât timp un cosmetic natural poate să nu conţină niciun ingredient certificat BIO. 

Produsele BIO sunt mai scumpe şi nu se vând decât în magazine specializate?

Un astfel de produs nu implică un cost mult mai ridicat, în comparaţie cu un produs cosmetic obişnuit şi se distribuie în farmacii, parafarmacii-drogherii, saloane de înfrumuseţare şi online.


Compara 0